Història Agrupació Pessebrista Parets
L’afició als pessebres ve de lluny a Parets, ja que la gent gran sempre ens explica com feien el pessebre a casa seva, però la història del pessebrisme comença els anys seixanta, quan un grup de gent vinculada a la Parròquia de Sant Esteve i al Centre Excursionista Parets (CEP), fa el primer pessebre monumental d’estil popular a sota l’església de Sant Esteve, durant tres anys.
Més endavant, a la dècada dels setanta, el grup dels Patrullers va fer el pessebre durant tres anys. Seguint Patrullers i CEP el van fer junts dos anys al local del CEP. En aquesta època també es van fer uns petits quadres de pessebre vivent a sota les arcades de la rectoria.
Després d’un temps sense pessebre, aquest grup de gent, juntament amb la secció de teatre del CEP i altres col·lectius del poble, decideixen fer per Nadal el primer Pessebre Vivent al bosquet de la Fàbrica, en una extensió de 3.500 m².
En el període de 1980 a 1985 no hi va haver activitat pessebrista.
A partir de 1986, un grup de pessebristes es va animar a fer de nou el pessebre popular sobre taula. Primer van ser Joan Olivé, Joan Palou, Esteve Mas i Joan Ramon, a qui més tard es van unir Ambròs Martorell i Marc Macià.
En aquell moment hi havia una estreta relació d’amistat entre un actiu pessebrista, Joan Olivé, i el regidor de Cultura d’aleshores, Joaquim Esteve, que estava molt interessat a recuperar el pessebre al poble.
Així, el 1986 Olivé, juntament amb Esteve Mas històric pessebrista local, van iniciar una nova etapa del pessebre a Parets, ja portem 37 edicions el 2022.
Es va sumar a la iniciativa Joan Palou i Joan Ramon, que provenien del món dels diorames, i Ambròs Martorell, que anteriorment també havia fet pessebres.
Tots junts van fer el primer pessebre sobre taula d’uns 40 m² de forma angular que va anar creixent any rere any fins arribar als 300 m² , actualment són 230 m².
Aquest fet els va permetre la inscripció en el Llibre Català de Rècords l’any 1996 amb el rècord del pessebre sobre taula més gran de Catalunya. En la resta d’edicions, la mida del pessebre ha oscil·lat de 180 a 230 m².
El muntatge escènic es canvia cada any, però es manté l’estructura que el suporta. Sovint, el paisatge s’inspira en diferents llocs de Catalunya i també de fora com va ser el de Petra.
Utilitzem materials molt diversos que reutilitzem, entre ells sorra, pedra, molsa, aigua, porexpan, plantes, etc.
Des de 2004 treballem amb porexpan, un material molt lleuger i fàcil de treballar, per la construcció de cases, muntanyes, pons, muralles i altres espais, que ens permet reciclar-ho. També el 2004 vàrem començar a fer efectes de llum dia i nit ,pluja, neu, trons , llampecs, boira baixa, fum. Actualment, hem començat a treballar amb impressores 3D i amb una talladora làser
L’Agrupació compta amb un fons aproximat de 1.000 figures de mides diverses que van de 8 a 22 cm, comprades a les fires de Santa Llúcia i Sagrada Família, també a diferents figuraires, uns Reis de Carles Delgado, els actuals són de F. Javier Guilloto, també tenim diferents figures de la Montserrat Ribes.
L’any 2009, una representació del pessebre de Parets va participar en la Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears a Tarragona. Per a aquella ocasió es va construir un mòdul de 5×5 metres amb un audiovisual que es va exposar a les voltes del Circ Romà amb un gran èxit de públic.
Alguns components de l’entitat han participat amb taules rodones sobre el pessebre tradicional, l’Esteve Mas va participar a TV3 explicant com fer un pessebre a casa.
El 2004 vàrem organitzar la X Biennal del Pessebre a Catalunya.
El 2011 la 42a. Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears amb motiu del nostre 25è aniversari.
Aquest any el 3 de juny dia de l’Associacionisme DASC 2023 que ha dut a terme la Federació Catalana de Pessebristes a la població de Sant Martí de Torroella, vàrem participar fent un taller sobre impressió 3D impartit per la Laura i Cristina Nicolás de com fer textures, accessoris i figures.
Aquestes darreres edicions el pessebre ha estat més temàtic, 2013 es va reproduir la zona de Petra , 2017 construcció de la muntanya de Montserrat a escala, 2018 Montserrat i les poblacions del costat tot paisatge nevat, 2021 Egipte amb les piràmides i 2022 dedicat als nens i jocs infantils.
També hem dut a terme exposicions de caganers, figures de Playmobil, diorames que ens cedien diferents Agrupacions Pessebristes.
Actualment, som entre 15 i 20 persones que formem l’equip de treball per la construcció del pessebre monumental.
Des de l’inici estem al local municipal de sota la plaça de la Vila. Es tracta d’una estructura fixa de taula sobre cavallets que es pot veure mitjançant uns finestrals de vidre. S’ha construït una plataforma elevadora perquè les persones amb discapacitat física puguin gaudir del pessebre.